Er is grote betrokkenheid vanuit de buurt rondom de ontwikkeling van het stationsgebied. En dat begrijpen we heel goed. Zowel de buurtgenoten aan de Haagse als aan de Voorburgse zijde wonen met veel plezier en genot in de wijk. En die wijk, die kennen zij als geen ander! De afgelopen jaren hebben er dan ook meerdere participatiemomenten plaatsgevonden.
We hechten veel waarde aan een goede relatie met onze toekomstige buren. En we begrijpen dat er grote interesse is in de plannen. Omwonenden zijn erg benieuwd en denken graag mee over wat er in hun wijk gebeurt. Tegelijkertijd snappen we ook dat omwonenden zorgen hebben. Hier is dan ook de ruimte voor.
In de afgelopen jaren hebben er meerdere bijeenkomsten plaatsgevonden voor belanghebbenden rondom de ontwikkeling van SOZA. Zowel de gemeente Den Haag als de ontwikkelaar, hebben, elk separaat, momenten georganiseerd om te praten over de plannen en ideeën. De wijze waarop deze zijn vormgegeven sluiten aan op de Handreiking communicatie particuliere bouwinitiatieven die de gemeente heeft opgesteld (RIS255688).
Van de bijeenkomsten zijn gedetailleerde verslagen gemaakt. Hierin zijn ook alle afspraken en resultaten van de bijeenkomsten vastgelegd. De verslagen van de bijeenkomsten georganiseerd door de gemeente zijn in te zien op de projectwebsite van de gemeente.
Van de participatietrajecten welke door de ontwikkelaar zijn georganiseerd staat hieronder een beknopte omschrijving. Ook kun je de volledige participatieverslagen downloaden.
Het eerste participatietraject, georganiseerd door de ontwikkelaar, vond plaats van juni 2018 tot april 2020. Vanwege de impact van hoogbouw op de omliggende omgeving zijn er door de ontwikkelaar acht bijeenkomsten georganiseerd voor omwonenden, belanghebbenden en belangstellenden in 2018 en 2019. In totaal namen aan deze bijeenkomsten gezamenlijk ongeveer 600 mensen deel.
Het traject startte in 2018 met vijf gesprekken met de gemeente Den Haag en Wijkberaad Bezuidenhout over belangrijke thema’s in de herontwikkeling. Hierop volgde een toekomstverkenning, de zogenoemde ID sessie. Dat is een creatieve workshop waarin 30 stakeholders met elkaar hebben gewerkt aan een toekomstbeeld voor de locatie. De ID sessie resulteerde in een ID Card, welke aan stedenbouwkundig bureau Rijnboutt werd meegegeven in het programma van eisen voor het stedenbouwkundige plan. Ook konden tijdens de Grand Opening, bezoekers van het SoZa-gebouw aan deze open dag hun visie op de toekomst van het gebied met de ontwikkelaar delen in De Toekomstkamer.
In het voorjaar van 2019 is het stedenbouwkundige plan gepresenteerd in een eerste publieksbijeenkomst en kon men reageren, schriftelijk of plenair, tijdens de publieke bijeenkomsten. Actieve betrokkenen hebben in drie plangroepen het plan verder onderzocht. In totaal namen ruim 45 mensen deel aan deze plangroepen. De uitkomsten van de bijeenkomsten werden vervolgens gepresenteerd tijdens een publieksbijeenkomst. Deze opzet en participatie mondde uit in een overleg met de wethouders van de gemeente Den Haag en van Leidschendam-Voorburg in juli 2019. Opnieuw konden betrokkenen hun visie kenbaar maken en deze werden verzameld in het participatieverslag v2019.
In maart 2020 zou, in afstemming met de gemeente Den Haag, het aangepaste plan worden gepresenteerd door de ontwikkelaar via een publieksbijeenkomst. Echter werden publieksbijeenkomsten landelijk verboden vanwege Covid-19. Na overleg met de gemeente bleek een webinar zeer geschikt om het aangepaste plan te presenteren aan omwonenden, belangstellenden en belanghebbenden. Hiermee kon alsnog iedereen bereikt worden die kennis wilde nemen van het aangepaste plan. Tijdens het webinar is uitgelegd wat de planaanpassingen betroffen. Het webinar fungeerde als slotbijeenkomst van het participatietraject. Van het participatietraject is een verslag gemaakt.
In het voorjaar van 2022 vond van mei tot en met juli een tweede participatietraject plaats door de ontwikkelaar. Dit traject was georganiseerd in de vorm van klankbordgroep-bijeenkomsten en richtte zich op de uitwerking van de kaders tot een bouwplan voor de herontwikkeling met een focus op echte inhoudelijke participatie. De keuze voor klankbordgroep-bijeenkomsten als participatievorm bood de mogelijkheid voor diepgaande gesprekken en gezamenlijk ontwerpen, Om ervoor te zorgen dat alle geïnteresseerden konden deelnemen, werd tevens een openbare inloopbijeenkomst georganiseerd.
De samenstelling van de klankbordgroep was zorgvuldig overwogen. Het participatietraject maakte gebruik van een uitgebreide huis-aan-huis mailing om geïnteresseerden te bereiken. Op basis van aanmeldingen en eerdere participatiemomenten werd een diverse groep samengesteld die het volledige spectrum van omwonenden en belanghebbenden vertegenwoordigde. Zo werd een breed scala aan stemmen gehoord en werd een eerlijk proces geborgd. Deze groep omvatte huidige en potentieel toekomstige bewoners, omwonenden, zakelijke buren en vertegenwoordigers van verschillende leeftijdsgroepen en wooncarrières. Ook werden bewoners- en wijkberaden actief betrokken bij het traject. Er werd tevens een neutrale derde partij ingeschakeld om ervoor te zorgen dat deelnemers zich gehoord voelden en dat het proces eerlijk verliep.
De klankbordgroep kwam bijeen tijdens vijf bijeenkomsten. Onder leiding van Barcode Architects is geparticipeerd over ‘gebouw en programma’. De deelnemers zijn geraadpleegd over vier thema’s: Voorzieningen, Doelgroepen, Woningen en Architectuur. Landschapsarchitect DELVA heeft samen met de klankbordgroep gediscussieerd, geschetst, getoetst en ontworpen aan het schetsontwerp van de openbare ruimte welke in coproductie is gemaakt met de klankbordgroep. Ook van dit participatietraject is een verslag gemaakt.
De gemeente Den Haag heeft aangekondigd dat er een participatiemoment wordt georganiseerd waar het ontwerp van de openbare ruimte zal worden besproken. De datum waarop dit plaats gaat vinden is nog niet bekend. Onder de sectie 'Doe mee' op de projectwebsite van de gemeente zal informatie over de participatiemomenten met betrekking tot de openbare ruimte gedeeld worden.